Problemen i hemvården är inte nya

[REV 100323] Igår uppmärksammade NA problemen inom hemvården i Örebro. Bland annat handlar det om den stress som förvärrats av det datoriserade planeringssystemet (TES), som krånglar på rätt många ställen (läs här om problemen som jag fick höra om när jag besökte hemvården i Varberga för ett år sedan – ännu är inte alla problem lösta) och som skapar problem i många arbetsgrupper eftersom en del personal vare sig har fått tillräcklig utbildning eller tillräcklig tid för att hinna sköta planeringen som det är tänkt. Jag har skrivit om det tidigare, här några korta punkter från en debatt tidigare i år.  Här vad jag skrev efter ett rätt skakande besök hos hemvården i Älvtomta.

Ikväll deltog jag på ett möte som Kommunal ordnade för sina medlemmar, för att berätta för oss politiker om problemen med TES. Det mest häpnadsväckande på mötet var hur företrädare för den majoritet som styr kommunen låtsades som om problemen var nya för dem. Om de menade allvar har de inte lyssnat särskilt mycket, vare sig på personalen, på oss eller på Kommunal. Några axplock ur vittnesmålen om problemen:
”Vi behöver inte ett system som planerar år oss, vi kan det här. Många äldre har blivit glömda på grund av att de försvinner ur systemet. Det hände aldrig förr”
”Dosan krånglar och skapar mer problem.”
”Intentionerna var kanske bra, men varför vänta så länge med att utvärdera? Nu går det inte längre, nu har vi inte längre några förutsättningar att klara detta.”
”Allt gjordes samtidigt, omorganisation, införande av TES och annat bidrog till mer resande, 20-30 mil om dagen.”
”När får ni fika? Vi hinner sällan eller aldrig fika, ibland får vi inte lunch.”
”Kollegorna mår dåligt, brukarna far illa och vi får till svar från chefen: ’gilla läget – det är beslutat’”

Den styrande majoriteten avfärdar våra vädjanden om att bjuda in till breda samtal för att lösa problemen. De säger att det inte är någon ”kris” och därför behövs det inte. Efter kvällens möte kan man konstatera att om det inte är kris, så är det i alla fall bra nära.

Och ingen borde vara förvånad över problemen:
+ Stora besparingar inom äldrevården (som kommunledningen anser är bra)
+ Stress kring nytt datoriserat (och krånglande) planeringsverktyg (TES)
+ Nära 200 personer i ”omställning” (efter besparingar och stora omorganisationer) 
+ Marknadsanpassning av alla servicetjänster (vilket har ”rört runt i grytan” i hemvården) 
= Problem

Är det någon som är förvånad?

3 reaktioner på ”Problemen i hemvården är inte nya”

  1. Hade förstås gärna sett något om de som hemvården är till för – även om det finns problem som handlar om personalens villkor så är nog ”problemen inom hemvården” snarast förknippade med begränsningar i människors rätt till en värdig ålderdom större.

  2. Kanske borde varit tydligare om det i detta inlägg (läs de andra så ser du att mitt fokus är de äldre). Håller helt och hållet med dig, men problemen som vi ser nu går i högsta grad ut över de äldre örebroarna. Därför är frågan så viktig.

  3. Jag håller med dig Björn när det gäller TES. TES infördes av vissa skäl. Dels var det för att få en bättre uppföljning av verksamheten och givetvis är all typ av förändring av verksamhet = omställning och förändring av organisationen.

    Dock kan införandet av TES även visa andra brister inom kommunens förvaltningar. Deras, kanske, okunskap att kunna utbilda och hantera moderna informationsteknologi. Det kanske är så att TES skapar mer problem pga att arbetsledning och personal inte synkroniserar i den ”vanliga” organisationen.

    Jag kan personligen befara att det finna personer i ledningsgrupper som inte vet hur TES fungerar och hur arbetet måste anpassas för att fungerar tillsammans med TES. Sedan kan det finnas inkörningsproblem med TES hos personalen, då det är en ny ”apparat” som ska anpassas in i personalen egna arbete. Om inte personalen utbildas och förstår tanken med TES så kommer det aldrig fungera.

    Björn, sammanfattning: Problemet är kanske inte politikerna denna gång utan verksamhetsledningen i respektive enhet som försöker ”dölja” deras, kanske, inkompetens av utbildning/erfarenhet och styrning och då arbetsledningen inte kan hantera TES så fungerar den inte bland Örebro kommuns viktigaste personal!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *